Advertisement

Magyar Snapszer Szövetség

A kártyajáték eredete Kínába vezet, egykor uralkodók hóbortja volt, ma a legnépszerűbb társasjáték. A kártyafestés eleinte önálló művészeti ág volt, királyokat, földesurakat ábrázoltak az első kártyafestmények, ma strandok, kollégiumok, sportklubok, kocsmák elengedhetetlen szórakozási formája, közülük is a legnépszerűbb talán a snapszer.

Magyar játék- e a snapszer, magyar -e a magyar kártya?

Büszkén jelentjük, igen!?Könyvtárak rejtekén, levéltárak sötét, poros pincéinek eldugott sarkaiban megtaláltuk a megdönthetetlen bizonyítékokat. Bár eleinte Spanyolországban, Németországban és Franciaországban jelent meg a magyar kártya őse, 1973-ben megtalálták a széria ős-darabját egy angol magángyűjtőnél, ami magán viselte a feltaláló és készítő Schneider József, egy pesti kártyafestő mester nevét. Schneider egy svájci dráma, az 1827-ben Kolozsvárott bemutatott Tell Vilmos szereplőit festette a kártya lapjaira, mivel ha magyar történelmi személyiségeket, szabadságharcosokat festett volna, az akkori erős cenzúra soha nem engedte volna forgalmazni a kártyákat.?Schiller drámája a 19. század elején a Habsburg-ellenesség jelképévé vált, tehát az osztrákok ellen forrongó Magyarországon nagyon népszerűek, az uralkodó ellen való lázadás jelképei voltak ezek a hősök.?Érdekesség, hogy bár a kártyákon szereplő karakterek svájciak, Svájcban a magyar kártya nagyrészt ismeretlen.

Tell Vilmos, vagy Mátyás Király?

A mai magyar kártyán Schiller operájának svájci alakjai szerepelnek, de a MSSZ még ebben az évben rajz és grafikai pályázatot hirdet a 20 kártyalap alakjainak megrajzolásara!

Hungarikum

A snapszer, mint kártyajáték a közösségi élet egyik leggyakoribb szereplője, a magyar kultúra része. Minden magyar magyarnak vallja a snapszerkártyát és mi is büszkék vagyunk rá!? Játszani jó!

 

 

Történet

Vidám asztaltársaságból komoly célokat megfogalmazó, országos szervezetté nőtt a Magyar Snapszer Szövetség. Talán az alapítók sem emlékeznek biztosan, hogyan is indult az egész: a gyakori viták a szabályokról, egy nagy verseny szervezésének az ötlete, vagy a nyugati határvégeken a mindennapos torzsalkodás a sógorokkal a „magyar kártya” eredetét illetően mind arra késztették a Szövetség alapító tagjait, hogy megteremtsék az egyik legnépszerűbb kártyajáték szervezett keretek közötti művelésének lehetőségét.

„Ahány ház,annyi szokás”, mondja a régi, bölcs mondás. És valóban, talán a snapszer az egyik legjobb példa erre, hisz sokféle verzióban, különböző szabályok alapján játsszák az ország valamennyi sarkában. Éppen ezért bejártuk az ország tájait, megismertük a különböző stílusokat, szokásokat és megalkottuk az egységes versenyszabályzatot, a kártyaasztalnál használt viselkedési kódexet, amit ma már egyre többen magukénak vallanak.

 

 

Célok

Hamarosan meghirdetésre kerül az I. Nemzeti Snapszer Bajnokság, melynek év végi, budapesti döntőjében a 19 megye és a főváros, a környező országok magyarlakta területei, illetve egyetemek, fesztiválok és térségi kupák nyertesei vívnak meg a Nemzet Snapszer Bajnoka címért. Terveink szerint a döntő legjobbjaiból összeáll majd a magyar nemzeti válogatott is, a következő évet Ausztria elleni mérkőzéssel kezdjük.

A szervezők hosszú távú célja a snapszer szervezett keretek között való művelésének elősegítése, a játék népszerűsítése. Cél a közösségi együttlét, mert játszani jó!