Advertisement

Zsírozás

Zsírozás

magyar kártya, kettő, négy játékos

Rendkívül egyszerű ezért nagyon népszerű kártyajáték. Ketten vagy négyen játszathatják. Mikor négyen játszanak, ketten-ketten párt alkotnak, a párok egymással szemben ülnek. Az ászokat és a tízeseket hívják zsírnak, és cél az, hogy belőlük minél többet vigyünk haza ütéseinkben. A játékosok öt-öt lapot kapnak, a többi kártyát talonba helyezik. Minden kör után innen húznak. Az osztótól jobbra ülő játékos kezd. Bármilyen kártyát kijátszhat, ebben a játékban semmiféle megkötés nincs a lapok pontértékét és rangsorát tekintve, aduszín nincs. A kihívott lapot, csak azonos értékű kártyával lehet elvinni. Kiváltsága csak a hetesnek (VII) van, ezt a lapot bármely kihívottal megegyezőként használhatjuk. Például: az első játékos kilencessel (IX) kezd, a következő erre szintén kilencest (IX) tesz, az azt követő mondjuk tízest (X), végül a negyedik egy ászt (Á). Ebben a körben a második játékos viszi a lapokat, az aki a kihívott kilencesre megegyező lapot tudott tenni. Egy kihívott lapot többször is meg lehet ütni. Ha például a kezdő játékos egy tízessel nyit és ezt valaki megüti, a hívó folytathatja egy következő körrel és a letett lapokat másodszor, akár többször is megütheti, a végén pedig az összegyűlt kupac azé lesz, aki a kihívó lappal megegyező utolsó lapot vagy hetest tette le. Az hív újra, aki az ütést vitte. A győztes az, aki a legtöbb ászt és tízest vitte a parti során. Két játékos esetén ez minimum 5 lap. Egyenlőnél az nyer, akié az utolsó ütés volt. Aki nem tudott ütést szerezni “kopasz” marad. Négy játékos esetén a párok ütéseiket összeadják. Ha négyen játszanak, a párok közti kommunikáció nem megengedett, mindössze négy megszólítás használható, melyekkel javasolhatjuk partnerünknek, hogy mit játszón: “Üss!” – vagyis a kihívott lappal megegyezőt tégy ! ill. “NE ÜSS ! “.”ZSIRT” – vagyis játsszál ászt vagy tízest ! ill. “NE ZSIRT!”

  • Zsírozás bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
  • 12345 (-)
    Loading...
  • 2874 Megtekintés

Szólj hozzá

A hozzászólások lezárva.